Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Ψωμί ζυμωτό ολικής αλέσεως.

Σήμερα μοσχοβόλισε το τετράγωνο! Το αρτοποιείο μας έφτιαξε από εκείνο το υπέροχο ζυμωτό ψωμί που συνήθιζε να φτιάχνει ανελλιπώς πριν αρκετά χρόνια και που όμοιό του δεν έχουμε ξαναγευτεί έκτοτε...Υλικά

- 300γρ. χλιαρό νερό
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 100γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση

- Ζεσταίνουμε ελαφριά το νερό και το ρίχνουμε στο μίξερ μαζί με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά και δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Χτυπάμε για ένα λεπτό και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε μέρος προφυλαγμένο από το κρύο.
- Βάζουμε το μίξερ στο φουλ και ρίχνουμε πρώτα το βούτυρο, μετά τα αλεύρια και τέλος το αλάτι.
- Αφήνουμε το μίξερ για ένα λεπτό στη μεγαλύτερη ταχύτητα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει. Αν κολλάει έστω και ελάχιστα προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Αν πιστεύετε ότι έπεσε λίγο παραπάνω αλεύρι δεν πειράζει. Αν οι αναδευτήρες δεν ξεκολλάνε εύκολα ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμη και ξεκινάμε το μίξερ για μισό λεπτό ακόμη.
- Πλάθουμε τη ζύμη τρεις φορές περίπου και αν κολλάει στα χέρια ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μία πλαστική μεμβράνη ή με μία πετσέτα και τη βάζουμε σε μέρος προφυλαγμένο από το κρύο και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
- Στα 30 λεπτά βάζουμε το ζυμάρι πάνω στη λαδόκολλα στο σχήμα της αρεσκείας μας.
- Βάζουμε το ταψί στην προτελευταία σχάρα στο φούρνο και ψήνουμε για 25 με 35 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Είναι έτοιμο όταν θα αρχίσει να παίρνει χρώμα και χτυπώντας το με ένα κουτάλι κάνει έναν υπόκωφο ήχο.



ΟΜΑΔΑ Magic-Bread.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου