aw2
 aw2

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Μπρα ντε φερ για την τιμή του ψωμιού.

«Καυτούς» τιμοκαταλόγους με αυξήσεις-φωτιά έως και 10% στις τιμές των αλεύρων έχουν αποστείλει μεγάλες αλευροβιομηχανίες στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας γνωστοποιώντας την πρόθεσή τους να τις «ρίξουν» στην αγορά από τις αρχές Μαρτίου. Με πρόσχημα το... ράλι των διεθνών τιμών των σιτηρών και άλλων πρώτων υλών οι μύλοι προτίθενται να ακριβύνουν τα άλευρα. Ετσι απειλείται ένα... ντόμινο ανατιμήσεων σε προϊόντα, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, είδη ζαχαροπλαστικής κλπ...Στην αρμόδια Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου έχει σημάνει... συναγερμός και «καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια», όπως αναφέρουν στην «Οικονομία» υψηλόβαθμα στελέχη, «αυτές να μην περάσουν στην αγορά».

Στο μικροσκόπιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τιμοκαταλόγους έχουν υποβάλει στην ΥΠΕΑ δύο μεγάλες αλευροβιομηχανίες, εκ των οποίων η μία δραστηριοποιείται και στον χώρο των τυποποιημένων αρτοσκευασμάτων (τοστ, φρυγανιές κλπ.). Επιπλέον άλλη μία επιχείρηση κοινοποίησε αυξήσεις τιμών σε μπισκότα και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής.

Τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο... μικροσκόπιο των κοστολόγων της ΥΠΕΑ.

Ανάμεσα στα ευρήματα που έχουν εντοπίσει είναι διοικητικές παρατυπίες ως προς τη σύνταξη των εντύπων που υποχρεούνται να στείλουν οι επιχειρήσεις γνωστοποιώντας στην υπηρεσία τις νέες τιμές, αλλά και κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις διεθνείς τιμές των σιτηρών.

Πληροφορίες λένε στην «Οικονομία» ότι ενώ «οι τιμές των σιτηρών από τον Μάρτιο του 2008 έως και τον Ιούλιο του 2010 έχουν πέσει στο 50%, οι αλευροβιομηχανίες δεν έκαναν τις αντίστοιχες μειώσεις». Αυτό που έκαναν ήταν να χορηγήσουν μεγάλες εκπτώσεις στις λιανεμπορικές επιχειρήσεις και μάλιστα έπειτα από πιέσεις των τελευταίων».

Πάντως, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου υπογραμμίζουν ότι δεν παραβλέπουν το γεγονός της ανόδου των διεθνών τιμών των σιτηρών από τον Ιούλιο μέχρι τώρα που φτάνει και το 67%. Δεν παραγνωρίζουν επίσης τα δεδομένα της αύξησης του κόστους όπως και της μείωσης της ζήτησης. Ωστόσο η ΥΠΕΑ αναμένει κι επιδιώκει αιτιολογημένες απαντήσεις για την τιμολογιακή συμπεριφορά των αλευροβιομηχανιών μετά το τέλος της προηγούμενης διατροφικής κρίσης.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου