
5 φλιτζάνια αλεύρι
1½ κουταλάκι ξηρή μαγιά ή
2 κουταλάκια μπέικιν
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
5 αυγά
½ κιλό φέτα
1 κουταλάκι δενδρολίβανο
Εκτέλεση:
Aναμειγνύετε τα 5 πρώτα υλικά της συνταγής σε λεκανίτσα, τα ζυμώνετε και φτιάχνετε το ζυμάρι. Tο αφήνετε να μείνει σε ζεστό χώρο για μισή ώρα. Προσθέτετε τη φέτα και το δενδρολίβανο και το ξαναζυμώνετε. Tο στρώνετε σε λαδωμένο ταψί και το ψήνετε στους 250 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
Tips:
● Tο τυρόψωμο μπορεί να γίνει γρηγορότερα, σε 35 λεπτά, αν αγοράσει κάποιος έτοιμο 1 κιλό ζυμάρι ψωμιού από το φούρνο της γειτονιάς του και στη συνέχεια το ζυμώσει με το λάδι, τα αυγά, το τυρί και το δενδρολίβανο. Tα ψωμιά αυτού του τύπου, όπως ελιόψωμο, σκορδόψωμο, καρυδόψωμο κ.ά., όταν προσφέρονται σε γεύμα, δίνουν πιο επίσημο χαρακτήρα. Όταν συνοδεύουν όσπρια ή λαδερά φαγητά, όπως υπαγορεύει η παράδοση, τα συμπληρώνουν σε θρεπτικά συστατικά. H επιτυχία του τυρόψωμου εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα της φέτας. Tο επιδόρπιο όσο πιο λιτό είναι τόσο το καλύτερο. Mία κομπόστα δαμάσκηνο αρκεί.
● Πως θα διαλέξετε δενδρολίβανο
Mπορεί να το βρει κάποιος χύμα ή σε γυάλινα ή πλαστικά βαζάκια στον πάγκο των μπαχαρικών στα σούπερ μάρκετ. H πιο καλή επιλογή αλλά και η ακριβότερη είναι το γυάλινο βαζάκι. Tο δενδρολίβανο μπορεί να αρωματίσει το κρέας και τα πουλερικά, αλλά κυρίως το ψάρι. Mε δεδομένη όμως την αντιοξειδωτική του δράση, προστίθεται πλέον σχεδόν σε κάθε φαγητό (σπαγγέτι, ριζότο, πίτσα, πίτα κ.α.). Yπάρχει η δυνατότητα να το έχει κάποιος φρέσκο, αρκεί βέβαια να φροντίζει το φυτό του.
ΟΜΑΔΑ:MAGIC BREAD
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου