aw2
 aw2

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΨΩΜΙ ΜΕ ΨΗΜΕΝΗ ΠΑΤΑΤΑ


Υλικά :

100 γρ. γάλα
3,5 γρ. ξηρή μαγιά
1κ.γ. ζάχαρη

Ζύμη :
3 πατάτες (350 – 400 γρ)
150 γρ. κρέμα γάλακτος
1κ.γ. ζάχαρη
1κ.γ. αλάτι
2-3 φλιτζάνια αλεύρι


Πλένουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο φούρνο। Τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο αλουμινόχαρτο (για να μπορούμε να τις καθαρίσουμε εύκολα )।

Μπορούμε επίσης να τις βράσουμε( με τη φλούδα) και μόλις είναι έτοιμες αδειάζουμε το νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα σε σκεπασμένη κατσαρόλα (για να μπορούμε να τις καθαρίσουμε εύκολα ).
Μόλις κρυώσουν λίγο τις καθαρίζουμε.

Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε χλιαρό γάλα μέχρι να κάνει πολύ αφρό.

Σε μια λεκάνη λιώνουμε την πατάτα (με το πιρούνι) και αναμειγνύουμε με 0,5 φλ. αλεύρι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μέσα εκεί προσθέτουμε και το διάλυμα (γάλα+ξηρή μαγιά+ζάχαρη).
Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε 1 φλ. αλεύρι.
Αλευρώνουμε το τραπέζι με το υπόλοιπο (0,5 φλ.) αλεύρι και αδειάζουμε πάνω την ζύμη.

Ζυμώνουμε ώσπου η ζύμη να γίνει ελαστική. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από την πατάτα – αν ήταν ψητή ή βραστή αλλά και από την κρέμα γάλακτος – αν ήταν πηχτή ή αραιή. Αν η κρέμα γάλακτος ήταν πολύ αραιή ίσως χρειαστεί συμπληρωματικά άλλο ένα φλιτζάνι αλεύρι.

Πλάθουμε την ζύμη σε σχήμα μπάλας, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει ώστε να γίνει σε όγκο 2-3 φορές μεγαλύτερη.

Μόλις φουσκώσει ζυμώνουμε ξανά και τη βάζουμε σε αλευρωμένη φόρμα ή σε φόρμα με λαδόκολλά. Πιέζουμε λίγο από πάνω να ισιώσει και αλευρώνουμε. Αφήνουμε να φουσκώσει σε όγκο 1,5 - 2 φορές.

Μόλις φουσκώσει βάζουμε τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°. Μόλις το ψωμί ροδοκοκκινίσει (σε περίπου 7 λεπτά) το σκεπάζουμε με ασημόχαρτο και κατεβάζουμε τη φωτιά στους 180-220° βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο αφαιρούμε από πάνω το αλεύρι και το τυλίγουμε σε πετσέτα κουζίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου