aw2
 aw2

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι;

Οι αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών με πρόσχημα το ρωσικό εμπάργκο είχε ως αποτέλεσμα την επικείμενη αύξηση στα άλευρα, το ψωμί αλλά και τις ζωοτροφές, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε καταναλωτές και κτηνοτρόφους και τις τιμές συνεχώς να καταγράφουν μια αδικαιολόγητα ανοδική πορεία…

Εως και 40% πάνω μπορεί να φτάσει το αλεύρι. Αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα ανεβάσουμε το ψωμί, λένε οι αρτοποιοί. Πληρώνουμε χρυσάφι τις ζωοτροφές, λένε οι κτηνοτρόφοι, και οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να πούνε το ψωμί ψωμάκι…

Το προσωρινό εμπάργκο στην εξαγωγή ρωσικών σιτηρών από την 15η Αυγούστου προκάλεσε αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και οδήγησε στην έκρηξη των τιμών, οι οποίες σκαρφάλωσαν σε επίπεδα που είχαν φτάσει πριν από δύο χρόνια με τα σιτηρά να πωλούνται έως και 0,25 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι η τιμή κυμαινόταν από 0,10 έως 0,12 λεπτά το κιλό.

Ερχεται αλευροπόλεμος!
Αυξήσεις όμως πάνω από 25% στα σιτηρά και το αλεύρι από την 1η Σεπτεμβρίου προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας Δημήτρης Χαλάτσογλου. Εκτίμησε μάλιστα πως αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, οι αυξήσεις θα ανέλθουν στο 40%.

Ήδη μάλιστα όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Βόλου Νικήτας Πρίντζος μερικοί αλευροβιομήχανοι έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις της τάξης του 20% και 25%, κατάσταση που χαρακτηρίζει απαράδεκτη.

«Μένω σε ένα σημείο το οποίο ειλικρινά, ενώ έχω τη διάθεση να πειστώ, δεν μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος που θα το κάνει. Πώς όταν είχε 0,45 λεπτά το σιτάρι είχε 1,40 το ψωμί και όταν πήγε 0,10 λεπτά το σιτάρι, και δεν μιλάμε για μικρή μείωση, αλλά για τέσσερις φορές κάτω, τότε είχε πάλι την ίδια τιμή το ψωμί; Πρέπει κάποιοι τελικά να δώσουν κάποιες απαντήσεις», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος.

Στάση αναμονής οι αρτοποιοί της Μαγνησίας
Και ενώ όλα δείχνουν από την ανοδική πορεία των τιμών σε σιτηρά και άλευρα ότι θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Μαγνησίας Δημήτρης Γκίκας επισημαίνει ότι οι ίδιοι βρίσκονται σε στάση αναμονής.

«Ως τάξη αρτοποιών θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε μια στάση αναμονής για να δούμε πού θα καταλήξουν εντέλει οι τιμές των σιτηρών και των αλεύρων, γιατί και πριν τέσσερα χρόνια μέσα σε τρεις μήνες είχαν γίνει τέσσερις με πέντε αυξήσεις», αναφέρει ο κ. Γκίκας.

Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε να μην υπάρξει αλλαγή στην τιμή των αλεύρων που αγοράζουν οι αρτοποιοί, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και στην καταναλωτική αγορά καθώς το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα αποτελούν είδη πρώτης και καθημερινής ανάγκης.

Βέβαια ο κ. Γκίκας ξεκαθάρισε πως εάν τελικά σημειωθεί η αύξηση, η οποία και συζητιέται, τότε αναπόφευκτα μπορεί να υπάρξουν αρτοποιοί που θα ανεβάσουν τις τιμές. «Σαν αρτοποιοί, εφόσον υπάρξουν ανατιμήσεις από τους προμηθευτές μας, ο καθένας θα καθορίσει τις δικές του τιμές. Κανένα σωματείο και ομοσπονδία δεν έχει το δικαίωμα να καθορίσει τιμές από το 1992 και μετά, οπότε ανήκει στην διακριτική ευχέρεια του κάθε αρτοποιού» επισημαίνει ο κ. Γκίκας και ξεκαθαρίζει πως οι ίδιοι επεξεργάζονται μόνο άλευρα και όχι σιτηρά.

Στα ύψη και τα δημητριακά
Η ανοδική διαμόρφωση των τιμών όμως φαίνεται να επηρεάζει και τα δημητριακά, το καλαμπόκι και το κριθάρι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που είναι σε θέση να κάνει ο κ. Πρίντζος οι τιμές θα χτυπήσουν «κόκκινο» φέτος με την τιμή να φτάνει μέχρι και τα 0,28 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι δεν ξεπέρασαν τα 0,14 λεπτά το κιλό. Μάλιστα την κατάσταση ευνοεί και το γεγονός πως η Βουλγαρία που είναι στις πρώτες χώρες εξαγωγής σε φτηνό κριθάρι ανακοίνωσε πως δεν έχει κανένα απόθεμα.

Σε στενό κλοιό οι κτηνοτρόφοι
Εντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων του νομού Μαγνησίας από την έκρηξη των τιμών στις ζωοτροφές, καθώς τη στιγμή που οι αγρότες θα πουλάνε ακριβά τις ζωοτροφές, οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να πουλάνε στις ίδιες τιμές. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι η κατάσταση», αναφέρει ο κ. Πρίντζος.

«Οι ζωοτροφές καλπάζουν στην ανατίμηση. Αυτό έχει σαν κόστος στον κτηνοτρόφο μέσα στην απογοήτευση της ζωής και του μέλλοντος να έρχεται και μία καρπαζιά από πάνω να τον σαρώνει και να τον διαλύει. Είμαστε τα θύματα τις εκμετάλλευσης της παραγωγής», λέει αγανακτισμένος ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μαγνησίας κ. Γεωργαλούσης.

Τέλος ο κ. Γεωργαλούσης αναφέρει ότι στον κλάδο τους οι τιμές συνεχώς μειώνονται ή παραμένουν σταθερές και η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος φτάνει ακόμα και το 20%. «Πώς να τα βγάλουμε πέρα; Για αυτό ο Σαμπάναγας ήταν γεμάτος κτηνοτροφικές μονάδες και άδειασε, όπως και στο Διμήνι που έμειναν ένα – δύο μεγάλοι. Εκεί θα καταλήξουμε, όλους τους μικρούς να μας φάνε τα μεγάλα ψάρια».

www.almyrosinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου