aw2
 aw2

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στο ψωμί

«Δεν δικαιολογείται καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού», διεμήνυσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομίας ξεκινά ελέγχους στους φούρνους, προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν σημειωθεί αυξήσεις.Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την κατάσταση στο χώρο των σιτηρών, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (παραγωγοί, μύλοι, βιομήχανοι, κλπ), η κ. Μπατζελή ανέφερε ότι αρχίζει άμεσα η καταγραφή των αποθεμάτων σιτηρών και συνεχίζονται οι έλεγχοι για πάταξη της κερδοσκοπίας.

Υπογράμμισε δε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να επανέλθει η τιμή του ψωμιού στα επίπεδα του 2007 (χαμηλότερη ως 20% από τη σημερινή).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας προανήγγειλαν τη διενέργεια αγορανομικών και κοστολογικών ελέγχων. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις αγορανομικών διατάξεων θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού, ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις», σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς διενεργεί, ήδη, σειρά από αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους στις μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες και στις αλευροβιομηχανίες (στην Ελλάδα το 60% του μαλακού σιταριού εισάγεται, ενώ το 40% προέρχεται από την ελληνική παραγωγή), ενώ ταυτόχρονα έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και σε φούρνους.

Χθες, το γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας, Μάρκου Μπόλαρη, επικοινώνησε με το γραφείο του Επιτρόπου Αγροτικής Ανάπτυξης. Από την επικοινωνία προέκυψε ότι οι τιμές για το σιτάρι σε σχέση με τα τέλη Ιουλίου είναι πτωτικές.

Επαναβεβαιώθηκε δε ότι η παραγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει τις ανάγκες των χωρών-μελών σε κάθε περίπτωση και ότι οι αντιδράσεις της αγοράς είναι υπερβολικές σε σχέση με το πρόβλημα, γι' αυτό τα όποια φαινόμενα κερδοσκοπίας είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα κράτη-μέλη ξεχωριστά.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου