aw2
 aw2

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Το αδυνάτισμα βλάπτει το αίμα.

Η μακροχρόνια απώλεια βάρους καθιστά το αίμα ευεπίφορο σε μολύνσεις λόγω της απελευθέρωσης ρυπογόνων χημικών ουσιών οι οποίες συνδέονται με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, η υπέρταση και η καρδιοπάθεια, προειδοποιεί, για πρώτη φορά, η επιστημονική κοινότητα αποκαλύπτοντας έναν άγνωστο, μέχρι σήμερα, κίνδυνο από το αδυνάτισμα.

Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ντουκ- Χι Λι του Εθνικού Πανεπιστημίου Κιουνγκπούκ της Ν. Κορέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία σειρά από χημικές ουσίες βιομηχανικής προέλευσης (POP), που συνήθως αποθηκεύονται στους ιστούς του λίπους (όπου γενικά δεν θεωρούνται επικίνδυνες) αλλά διαρρέουν στο αίμα με το αδυνάτισμα, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε 1.100 άτομα άνω των 40 ετών στις ΗΠΑ, μελέτησε τα επίπεδα επτά τέτοιων χημικών ρυπαντών και διαπίστωσε ότι όσοι άνθρωποι είχαν απολέσει τα περισσότερα κιλά (πάνω από δέκα) την τελευταία δεκαετία είχαν και τις υψηλότερες συγκεντρώσεις στο αίμα τους αυτών των ουσιών, γνωστών ως «παραμένοντες οργανικοί ρύποι». Αντίθετα, όσοι άνθρωποι είχαν προσθέσει πάνω από δέκα κιλά στο βάρος τους είχαν τις λιγότερες ουσίες.

Ρύποι POP
Οι ρύποι POP είναι προϊόντα φυσικής ή ανθρωπογενούς προέλευσης, ανθεκτικά στη διάσπαση και την αποικοδόμησή τους - χημική διάσπαση των νεκρών οργανισμών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι διοξίνες, κτλ. Οι ουσίες αυτές εισέρχονται στον άνθρωπο συνήθως μέσω των τροφών από πηγές όπως τα λιπάσματα και η μεταποίηση. Πολλές από αυτές τις ουσίες έχουν απαγορευτεί στις ανεπτυγμένες χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες, όμως παραμένουν ακόμα στο περιβάλλον (και στους ανθρώπους) επειδή χρειάζονται πολύ χρόνο μέχρι να διασπαστούν.

Μέχρι τώρα, πάντως, οι επιστήμονες «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» αναφορικά με το επίπεδο των ουσιών αυτών στον οργανισμό, πέρα από το οποίο αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία.

Επειδή οι ουσίες αυτές απειλούν την υγεία, τονίζουν οι ερευνητές, χρειάζονται περαιτέρω επιστημονικές μελέτες προκειμένου να διευκρινιστεί αν και κατά πόσο οι αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό από το αδυνάτισμα υπεραντισταθμίζουν τα οφέλη.

almyrosinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου