aw2
 aw2

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Πολίτικο Τσουρέκι.

Το Πολίτικο τσουρέκι έχει ξεκάθαρη γεύση και αρώματα. Στο Πολίτικο τσουρέκι χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκο βούτυρο γάλακτος και τα αρώματα του είναι μόνο μαστίχα και μαχλέπι, είναι πιο «βαρύ» γιατί η ποσότητα σε ζάχαρη βούτυρο και αυγά σε κάθε κιλό αλεύρου είναι πολύ μεγάλη. Παρακάτω σας δίνω δυο συνταγές που ψάρεψα στο διαδίκτυο και μια δική μου. Θα σας θυμίσω για άλλη μια φορά ότι η καλύτερη συνταγή είναι αυτή που έχετε εσείς, από την μαμά ή την γιαγιά σας που την έχετε ξαναφτιάξει και είχε επιτύχει. Και επίσης ότι όλα τα γλυκίσματα των ημερών μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τον φούρνο της γειτονιάς σας φρεσκοφτιαγμένα με τα καλύτερα υλικά.

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. βούτυρο γάλακτος

300 γρ. ζάχαρη

5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

1 κιλό αλεύρι σκληρό καλής ποιότητας

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι

1 κουταλιά του γλυκού κοφτή μαστίχα Χίου κοπανισμένη

1 κούπα γάλα ζεστό

1 κύβο φρέσκια μαγιά περίπου 50 γρ.

1 κρόκο αυγού για το άλειμμα

100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Βάζουμε σε μια λεκάνη ή στο μπόλ του μίξερ το αλεύρι , το βούτυρο λιωμένο , τη μαγιά, τα αυγά, το αλάτι, το μαχλέπι ,τη μαστίχα και τα ζυμώνουμε πάρα-πάρα -πάρα πολύ καλά για πολύ ώρα!! (εδώ είναι το μυστικό για να γίνουν καλά. Όσο πιο πολύ ανακάτεμα ,τόσο καλύτερο! Γι' αυτό καλύτερα να το βάλεις στο μπολ του μίξερ, γιατί με τα χέρια δεν θα τα βγάλεις πέρα!! ).Σκεπάζουμε τη ζύμη με άλλη μεγάλη λεκάνη και από πάνω μια κουβέρτα διπλωμένη στα 4 σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Την αφήνουμε περίπου 2 ώρες για να διπλασιαστεί σε όγκο.

Την ξαναζυμώνεις και πλάθεις τα τσουρέκια σε όποιο σχήμα θες. Τα τοποθετείς σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί ή λαμαρίνα και τα αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα να φουσκώσουν για άλλες 2 ώρες. Αλείφουμε την επιφάνεια τους με κρόκο αυγού και τα πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45'.Τα αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσουν και τα τυλίγουμε με μεμβράνη μέχρι να τα φάμε.

www.patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου