aw2
 aw2

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Χωρίς περιορισµούς η πώληση κατεψυγµένου ψωµιού.

ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ του «bake off» ζητά από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώνταςτην κυβέρνηση να προχωρήσει άµεσα στις αναγκαίες αλλαγές στην ισχύουσα νοµοθεσία ώστε να διευκολυνθεί... η πώληση προϊόντων κατεψυγµένου άρτου. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόµο για ευκολότερη πώληση προϊόντων κατεψυγµένου άρτουαπό τα σούπερµάρκετ, κάτι που εδώ και χρόνια έχει προκαλέσειαντεγκλήσεις ανάµεσα σε αρτοποιούς να αρτοβιοµήχανους.

Συγκεκριµένα,η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή αποφάσισε χθες µε αιτιολογηµένη γνώµη να ζητήσει από την Ελλάδα να τροποποιήσει την ισχύουσα νοµοθεσία της αναφορικά µε τις απαιτήσειςξεχωριστού χώρου µε ελάχιστο εµβαδόν για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας µε τη χρήση της µεθόδου περάτωσης έψησης (µέθοδος «bake off»).

Η µέθοδος«bake off»συνίσταται στην ταχεία απόψυξη και εν συνεχεία αναθέρµανση ήέψηση, στα σηµεία πώλησης, προϊόντωνπου είναι πλήρως ή µερικώς προψηµένα και κατεψυγµένα. Σήµεραη ελληνική νοµοθεσία απαιτεί εµβαδόν τουλάχιστον 24,99 τ.µ. γιατην παρασκευή των εν λόγω προϊόντων. Η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή αναφέρει ότι «οι εν λόγω απαιτήσεις που βάζει η Ελλάδα δεν λαµβάνουν υπόψη την ειδική φύση των προϊόντων αυτών και την ιδιαίτερη ελκυστικότητά τους να είναι έτοιµα για κατανάλωση έπειτα απόένα σύντοµο τελικό ψήσιµο σε πολύ µικρές εγκαταστάσεις».

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ µάλιστα εκτιµά ότι οι επίµαχοι περιορισµοί παραβιάζουν τη Συνθήκη Λειτουργίαςτης Ευρωπαϊκής Ενωσηςκαι δεν µπορούν να δικαιολογηθούν µεβάση ζητήµατα υγιεινής καιασφάλειας. Συγκεκριµένααναφέρει ότι οι εν λόγω εθνικέςαπαιτήσεις που θέτει η Ελλάδα συνεπάγονται πρόσθετα περιττά έξοδα και εµπόδια, καθιστώντας δυσχερέστερη την παρασκευή και την εµπορία των προϊόντων αυτών και δηµιουργώντας εµπόδια στο εµπόριο. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ενηµερώσει την Επιτροπή εντός δύο µηνών σχετικά µε τα τυχόν µέτρα που ελήφθησαν για να εξασφαλιστεί η πλήρης συµµόρφωση µε το ∆ίκαιοτης Ε.Ε., διαφορετικά η Επιτροπή µπορεί να αποφασίσει να παραπέµψει την Ελλάδα στο ∆ικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου