aw2
 aw2

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Αυξήσεις στο ψωμί από τον Οκτώβριο φέρνει η άνοδος της τιμής στο σιτάρι

Οταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 αποφασίστηκε η διακοπή λειτουργίας της ΚΥΔΕΠ, που είχε την ευθύνη και την εποπτεία για τη συγκέντρωση των σιτηρών και των δημητριακών από τους αγρότες και την προώθησή τους στην αγορά άμεσα και χωρίς μεσάζοντες, κανείς δεν υπολόγιζε ότι 30 χρόνια αργότερα η εγχώρια αγορά θα είχε συμπεριφορά χρηματιστηρίου.

Σήμερα, μόλις δύο χρόνια μετά το τελευταίο μεγάλο ράλι της τιμής των σιτηρών και των αλεύρων, το συμπέρασμα επαληθεύεται για μια ακόμα φορά, καθώς ο καταναλωτής αγωνιά για το αν το ψωμί, τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα και τα ζυμαρικά θα ακριβύνουν, πότε και πόσο...Προς το παρόν, και τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι αρτοποιοί δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία αύξηση στην τιμή του ψωμιού. Την ίδια στιγμή όμως, ορισμένες -κυρίως μεγάλες- αλευροβιομηχανίες από τις οποίες προμηθεύονται τα άλευρά τους αύξησαν τις τιμές τους κατά 30 - 34%.

Η αύξηση των τιμολογίων ξεκίνησε σταδιακά προ 15ημέρου, ενώ οι αρτοποιοί έχουν λάβει ενημέρωση και από τις μικρότερες αλευροβιομηχανίες ότι εντός των επόμενων ημερών θα αυξηθούν και τα δικά τους τιμολόγια. Το ποσοστό της αύξησης αυτής ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.

Οι νέες παραγγελίες έγιναν σε τιμή κατά 3 έως 7 ευρώ ακριβότερη από τα επίπεδα που βρίσκοταν στις αρχές του Αυγούστου, με συνέπεια η τιμή για κάθε σακί αλεύρι να διαμορφώνεται στα 27 ευρώ κατά μέσο όρο, από 20 ευρώ που ήταν πριν από έναν μήνα.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οι αλυσιδωτές αυξήσεις των τιμών στα άλευρα αναμένεται να μετακυλισθούν και στις τιμές των άλλων αρτοπαρασκευασμάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να μετακυλισθούν οι αυξήσεις στα «ράφια» των σούπερ μάρκετ, καθώς ζυμαρικά και άλλα προϊόντα με βάση το αλεύρι θα πωλούνται ακριβότερα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα τελευταία χρόνια τα βιομηχανικά προϊόντα άρτου (όπως τα σνακς με βάση το αλεύρι, το φρέσκο ψωμί που πωλείται σε σούπερ μάρκετ κ. λπ.) αύξησαν τη λιανική τους τιμή κατά 1,72%, ενώ κατά 3,5% ήταν η αύξηση στα ζυμαρικά.

news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου