aw2
 aw2

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ερευνα: Οι ίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών και προϊόντων ολικής άλεσης μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο... εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMJ’.

Ερευνητές από το Imperial College ανακάλυψαν ότι για κάθε 10 γρ. αύξηση την ημέρα στην πρόσληψη ινών υπήρχε μείωση 10% στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ωστόσο η ανάλυσή τους σε 25 προηγούμενες έρευνες ανακάλυψε ότι οι ίνες από φρούτα και λαχανικά δεν μείωναν των κίνδυνο.

Η κατανάλωση ινών και προϊόντων ολικής αλέσεως είναι γνωστό ότι βοηθά στην προστασία έναντι της καρδιαγγειακής νόσου, αλλά ειδικοί δηλώνουν ότι οποιαδήποτε σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι λιγότερο σαφής επειδή έρευνες δεν έχουν οδηγήσει σε σταθερά αποτελέσματα.

Επισκοπώντας όλες τις προηγούμενες έρευνες παρατήρησης στον τομέα, ερευνητές από το Λονδίνο, το Leeds και την Ολλανδία ανέλυσαν στοιχεία σχεδόν 2 εκατ. ανθρώπων.

Το συμπέρασμα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British medical Journal’, είναι ότι η αύξηση της πρόσληψης ινών, ιδιαίτερα από δημητριακά και προϊόντα ολικής αλέσεως, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν τροφές όπως ψωμί ολικής αλέσεως, μαύρο ρύζι, δημητριακά κ.α.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dagfinn Aune, δήλωσε ότι η ανάλυσή του ανακάλυψε γραμμική σχέση μεταξύ των ινών και του καρκίνου παχέος εντέρου. Δήλωσε ότι όσο περισσότερες ίνες καταναλώνει κάποιος τόσο καλύτερα. Ακόμα και μέτριες ποσότητες έχουν κάποια επίδραση.

Η πρόσθεση 3 μερίδων (90γρ την ημέρα) ολικής άλεσης στη διατροφή συνδέθηκε με 20% μείωση του κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου, δήλωσαν οι ερευνητές.
http://www.blogger.com/img/blank.gif
Ωστόσο, η έρευνα αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ίνες στα φρούτα και τα λαχανικά παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου.

Προηγούμενη έρευνα που έδειξε μείωση του κινδύνου με την υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών υποδεικνύει ότι άλλες ουσίες εκτός από ίνες στα φρούτα και τα λαχανικά θα μπορούσαν να ευθύνονται για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δήλωσαν οι ερευνητές. Δήλωσαν επίσης ότι τα οφέλη για την υγεία από την αύξηση της πρόσληψης των ινών και των προϊόντων ολικής αλέσεως δεν περιορίζονταν στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι επίσης είναι πιθανό να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και πιθανόν θνησιμότητας.

almyrosinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου