aw2
 aw2

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Βρήκαν ψωμί οι κερδοσκόποι.

Πόλεμος για την τιμή του ψωμιού έχει ξεσπάσει στην ελληνική αγορά με φόντο το ράλι τιμών στα σιτηρά. Οι αλευροβιομήχανοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στα άλευρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις και στην τιμή του ψωμιού, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κίνησή τους αυτή είναι επιβεβλημένη.Την ίδια ώρα η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις των βιομηχάνων αδικαιολόγητες και προχωρά σε κοστολογικούς ελέγχους στην αγορά. Για αδικαιολόγητες αυξήσεις μιλούν και οι αρτοποιοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους για τις επικείμενες αυξήσεις. Παράλληλα και οι αγρότες καταγγέλλουν ότι πούλησαν τον Ιούνιο την παραγωγή τους σε χαμηλές τιμές που δεν δικαιολογούν αυξήσεις, τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή. Μάλιστα ακόμη και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος κ. Κ. Λούλης έκανε χθες λόγο για υφιστάμενα αποθέματα στις αποθήκες εμπόρων και παραγωγών που αν διατεθούν στην αγορά μπορούν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των τιμών. Κάτι που επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι έχει στηθεί παιχνίδι κερδοσκοπίας με τις τιμές στο αλεύρι.

Διαθέτουν αποθέματα
Στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται το ράλι τιμών των σιτηρών, καθώς από την Κυριακή τέθηκε σε ισχύ και το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία. Η εκτόξευση των τιμών στο σιτάρι αποδίδεται πάντως σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές σε κερδοσκοπικό παιχνίδι που έχει στηθεί στις διεθνείς αγορές στο όνομα της μειωμένης παραγωγής στη Ρωσία, που ωστόσο δεν προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε έλλειψη της προσφερόμενης ποσότητας. Και αυτό γιατί τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η ΗΠΑ διαθέτουν αποθέματα για την κάλυψη της ζήτησης από την αγορά.

Διαθέτουν αποθέματα
Στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται το ράλι τιμών των σιτηρών, καθώς από την Κυριακή τέθηκε σε ισχύ και το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία. Η εκτόξευση των τιμών στο σιτάρι αποδίδεται πάντως σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές σε κερδοσκοπικό παιχνίδι που έχει στηθεί στις διεθνείς αγορές στο όνομα της μειωμένης παραγωγής στη Ρωσία, που ωστόσο δεν προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε έλλειψη της προσφερόμενης ποσότητας. Και αυτό γιατί τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η ΗΠΑ διαθέτουν αποθέματα για την κάλυψη της ζήτησης από την αγορά.Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, μέσα σε ένα μήνα η τιμή του μαλακού σίτου αυξήθηκε από 170 ευρώ ο τόνος στα 270 ευρώ. Και ενώ στην Ευρώπη κρατούν στάση αναμονής παρακολουθώντας τις εξελίξεις, στην Ελλάδα οι αλευροβιομήχανοι ανακοίνωσαν ότι η αύξηση στην τιμή των αλεύρων είναι «επιβεβλημένη και δεδομένη ακολουθώντας τις διεθνείς τιμές». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Λούλης σε ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρει ότι «δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό στον κλάδο τόσο η άνοδος των τιμών όσο και η αδυναμία εξεύρεσης ποσοτήτων σιταριού» και ότι «από τη θεαματική εκτίναξη των τιμών του σίτου που διαμορφώθηκε στην αγορά του σίτου τις τελευταίες 40-50 ημέρες επιβάλλεται η άμεση αναπροσαρμογή των τιμών των αλεύρων». Τονίζει επίσης ότι «περισσότερο από το 65% της ελληνικής κατανάλωσης μαλακού σίτου καλύπτεται από εισαγωγές».

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου