Επιστημονικό επίτευγμα - ανάσα, την ώρα που η παγκόσμια παραγωγή σίτου απειλείται από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της ζήτησης, λόγω υπερπληθυσμούΝέους δρόμους για καλύτερες σοδειές και πιο ανθεκτικά γεννήματα ανοίγει η αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού του σιταριού από Βρετανούς επιστήμονες! Το επίτευγμα της αποκωδικοποίησης του DNA της ποικιλίας σιταριού Chinese Spring, έρχεται την ίδια στιγμή που η παγκόσμια παραγωγή σιταριού απειλείται από τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της ζήτησης λόγω υπερπληθυσμού, τα οποία σε συνδυασμό με την ξηρασία και τις φωτιές στη Ρωσία, αλλά και με τα προβλήματα στις σοδειές που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες, έχουν εκτινάξει την τιμή του σίτου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Νιλ Χoλ, του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, «η χαρτογράφηση του γονιδιώματος του σιταριού, μας παρέχει πληροφορίες που θα είναι ανυπολόγιστης αξίας για την καταπολέμηση της παγκόσμιας έλλειψης τροφής.
Πρέπει να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε από τώρα αυτό που θα χρειαστούμε σε δέκα χρόνια από σήμερα».
Οπως μάλιστα δήλωσε ο Χολ, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα στο κοινό στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cerealsdb.uk.net και στόχος αυτής της κίνησης είναι οι παραγωγοί παγκοσμίως να αναλύσουν την αλληλουχία και να τη χρησιμοποιήσουν για να παράγουν νέες ποικιλίες σιταριού που θα αποφέρουν γρήγορες και μεγαλύτερες σοδειές.
Αθλος
Η χαρτογράφηση του DNA του σιταριού πάντως είναι ένα επιστημονικό επίτευγμα από μόνο του, αφού η δομή του γονιδιώματος του σίτου είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και οι «αλυσίδες» του γενετικού του υλικού είναι πέντε φορές πιο μακριές από αυτές του ανθρώπινου DNA, με 17 δισεκατομμύρια ζευγάρια βάσεων! Το εξαιρετικά «δύστροπο» σιτάρι, λοιπόν, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι το τελευταίο από τα βασικά καλλιεργήσιμα προϊόντα που αποκωδικοποιείται το γενετικό του υλικό, καθώς το DNA του καλαμποκιού και του ρυζιού έχουν χαρτογραφηθεί εδώ και χρόνια.
Σύμφωνα με τον ειδικό στο σιτάρι της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής οργάνωσης Διεθνές Κέντρο Βελτίωσης Καλαμποκιού και Σίτου (CIMMYT), η χαρτογράφηση του γενετικού υλικού του σιταριού, είναι σημαντική καθώς οι νέες ποικιλίες που θα αναπτυχθούν «μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των ελλείψεων σε γη, νερό και εντομοκτόνα και να αποτρέψουν έτσι τις ελλείψεις σε τρόφιμα και την αύξηση των τιμών, που κατά κύριο λόγο πλήττουν τους φτωχούς ανθρώπους».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου