aw2
 aw2

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Κέικ πορτοκάλι, με υγρές σοκολάτες.

Δεν είχα σκοπό να κάνω ένα site με συνταγές. Ηθελα μόνο να δείξω και να μοιραστώ εικόνες που με συγκινούν λόγω της ομορφιάς τους ή λόγω των δικών μου αναμνήσεων.
Και η γεύση όμως είναι μια αίσθηση που μπορεί να προσφέρει συγκινήσεις, περισσότερο ή λιγότερο δυνατές, ανάλογα με την εξοικείωση του υποδοχέα και τον βαθμό του εθισμού.
Γι' αυτό ορίστε το κέικ με τις κλαίουσες σοκολάτες, για τη Λία και άλλους σοκολατομανείς:
Υλικά:
500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του250 γρ βούτυρο2 κούπες ζάχαρη( ή και λίγο παραπάνω)
5 αυγά
1 κούπα χυμό από πορτοκάλι, με 1 σφηνάκι κονιάκ μέσα
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού ή 2 βανίλιες (ή και τα δύο)
2 σοκολάτες κουβερτούρες 125 γρ η κάθε μία
2 κουταλιές βούτυρο
125 ml κρέμα γάλακτος (μισό κουτί)


Ανάβουμε το φούρνο, να προθερμαίνεται στους 190-200 βαθμούς.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, να ασπρίσει και να αφρατύνει. Προσθέτουμε συνεχίζοντας το χτύπημα, ένα ένα τα αυγά, το ξύσμα, τις βανίλιες, και το χυμό. Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι, και συνεχίζουμε το χτύπημα να ενσωματωθεί κι αυτό καλά στη ζύμη.
Ψήνουμε σε φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη, για 50 λεπτά, αντιστάσεις πάνω-κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου.
Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε τη μία κουβερτούρα, φροντίζοντας να κόβονται τα κομμάτια κάπως σφηνοειδη, ωστε να μπορούν να εισχωρήσουν στο κέικ πιο εύκολα.
Μόλις βγεί από το φούρνο, καυτό όπως είναι, καρφώνουμε τα κομμάτια της σοκολάτας, γύρω γύρω στο σημείο που έχει σκάσει το κέικ. Με τη θερμοκρασία η σοκολάτα θα λειώσει. Οταν κρυώσει, δεν στερεοποιήται εντελώς. Ξεφορμάρουμε μετά από 20' λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει, και φτιάχνουμε την επικάλυψη: Λειώνουμε την άλλη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε μπαιν μαρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε το κέικ, φροντίζοντας να τρέξει και στα πλάγια δήθεν τυχαία.
Tips για απόλυτα εξηρτημένους:
α) Το κέικ μπορεί να γίνει σοκολατένιο, αν προσθέσουμε στο χτυπημένο βούτυρο με τη ζάχαρη 1 κουβερτούρα λυωμένη, και 4-5 κουταλιές κακάο κοσκινισμένο.
β) Η σοκολάτα που θα εμφυτεύσουμε στο κέικ μπορεί να είναι άσπρη, μαύρη, γάλακτος, με ξηρούς καρπούς ή ακόμη και γεμιστή όπως με καρύδα (boundy) ή καραμέλα. Λυώνοντας, δίνει πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
γ) Μην δοκιμάσετε τη σοκολάτα της επικάλυψης πάνω από μία φορά, γιατί δεν θα μείνει τίποτα να βάλετε στο κέικ!


mam-a.blog

1 σχόλιο: