aw2
 aw2

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΨΩΜΙ ΤΣΙΑΜΠΑΤΑ.

για 2 φραντζόλες

Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά συν το χρόνο φουσκώματος
Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά

Υλικά
Συστατικά για το προζύμι:
7 γρ. φρέσκια μαγιά
200 ml ζεστό νερό
175 γρ. σκληρό άσπρο αλεύρι

Για τη ζύμη :
7 γρ. φρέσκια μαγιά
30 ml (2 κουτ.σούπας) γάλα
200 ml ζεστό νερό
30 ml (2 κουτ.σούπας) ελαιόλαδο
325-340 g σκληρό άσ;προ αλεύρι
7,5 ml (1 1/2 κουτ.γλυκού) αλάτι
αλεύρι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά για το προζύμι με λίγο από το νερό ώστε να μοιάζει με κρέμα. Τοποθετείτε το αλεύρι στο Μπολ Kenwood. Προσθέτετε το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο νερό. Χρησιμοποιείτε τον Αναδευτήρα Κ στη χαμηλή ταχύτητα έως ότου διαμορφώσετε ένα παχύ μείγμα.
Αφαιρείτε το Μπολ από το μηχάνημα και τον καλύπτετε με μια ελαφρά λαδωμένη διαφάνια και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 12 ώρες ή όλη τη νύχτα, ή εως ότου η ζύμη έχει φουσκώσει τόσο που αρχίζει να καταρρέει.
Αναμίξτε τη μαγιά για την ζύμη με το γάλα. Χρησιμοποιώντας το Γάντζο στην μικρότερη ταχύτητα στην αρχή με το νερό και το λάδι ελιάς. Ανεβάστε στην ταχύτητα 1.
Σταδιακά προσθέστε 325 γρ. αλεύρι και αλάτι και συνεχίστε την ανάμιξη ώστε να διαμορφωθεί μία πολύ μαλακιά ζύμη, η οποία είναι να αδύνατο να δουλευτεί σε άλλη επιφάνεια. Ζυμώστε για 5-6 λεπτά ή περισσότερο μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη και να αρχίζει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι εάν χρειάζεται.
Καλύψτε τη ζύμη με μια ελαφριά λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει για 1 1/2-2 ώρες, ή έως ότου τριπλασιαστεί σε μέγεθος. Πασπαλίστε δύο κόλλες ψησίματος με αλεύρι.
Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ζύμης ή ένα κουτάλι, χωρίστε τη ζύμη στα δύο και διαμορφώστε τη ζύμη επάνω στη κόλλα ψησίματος προσέχοντας να μην βγάλετε τον αέρα από τη ζύμη κατά την διαδικασία διαμόρφωσης. Αλευρώνετε τα χέρια σας και διαμορφώνετε μια ορθογώνια φρατζόλα περίπου 2,5εκ παχιά, τραβώντας και τεντώνοντας εάν χρειάζεται. Διορθώνουμε την φραντζόλα με αλευρωμένα δάχτυλα από πάνω μέχρι κάτω, χτυπώντας τη μαλακά σε όσα σημεία χρειάζεται, ώστε να είναι ομοιόμορφη παντού.
Επαναλαμβάνετε τα ίδια με την υπόλοιπη ζύμη. Ραντίζετε και τις δύο φραντζόλες με αλεύρι και τις αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά. Οι φραντζόλες θα απλωθούν και θα φουσκώσουν. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 220C.
Ψήνετε για 25-30 λεπτά, ή μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα ελαφρά χρυσό χρώμα και να είναι συμπαγής όταν τις τρυπάτε στο κάτω μέρος. Τις αφήνετε να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα. Το ψωμί αυτό σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με ένα μπολάκι ελαιόλαδο για να βουτάει κανείς μέσα.
Σημείωση του Μάγειρα: Η ζύμη για αυτό το ψωμί είναι εξαιρετικά υγρή, μην αποπειραθείτε να προσθέσετε άλλο αλεύρι για να κάνετε την ζύμη πιο εύπλαστη. Είναι το προζύμι το οποίο φουσκώνει αργά και είναι αρκετά υγρό, δημιουργώντας αυτό το μοναδικό ψωμί με ελαφριά και ανοιχτή δομή και οπές.



ΟΜΑΔΑ:MAGIC BREAD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου